Crosstalks

26-01-2017 - Lancering Fatima Mernissi Leerstoel

Info

Date: 
26 Jan 2017
Place: 

Kaaistudio's, O.L.V. van Vaakstraat 81, 1000 Brussel

De Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi (1940–2015) was de grote inspirator voor de ontwikkeling van het feminisme in de moslimwereld. Haar werk verkent het spanningsveld tussen macht, gender en islam en slaat bruggen tussen het Westen en de Arabische wereld. Na de succesvolle ode aan het gedachtegoed van Mernissi op 8 maart 2016 in de Kaaistudio’s nodigt de VUB u amper een jaar later en niet zonder trots uit op diezelfde plek voor de officiële lancering van haar Fatima Mernissi Leerstoel.

Programme: 

Vanuit de context van de stad Brussel en aansluitend op de waarden van de VUB inspireerde het gedachtegoed van Fatima Mernissi tot een interdisciplinair verbindend programma van publieke lezingen, workshops en onderzoeksprojecten over macht, gender en islam. De leerstoel creëert een kader voor een open dialoog met opiniemakers, middenveldorganisaties, kunstenaars en activisten. Na de feestelijke lancering op 26 januari 2017, start in maart een eerste lezingenreeks met vernieuwende visies en kritische stemmen als springplank naar een constructieve samenleving in Brussel.

18:00 - Verwelkoming door Joël Branson (decaan Faculteit Economische en Sociale Wetenschappen) & eerbetoon van de initiatiefneemsters Yamila Idrissi en Saïda Sakali

18:20 - Openingsrede door Caroline Pauwels (rector VUB)

18:30 - Filmportret Fatima Mernissi door Saddie Choua

18:45 - Lezing door Iman Lechkar, bekleedster van de Fatima Mernissi Leerstoel: Is er een verband tussen het geweld in Brussel, islam en gender?

19:45 - Receptie

Registration

Deelname is gratis, maar registratie veplicht. Klik hier voor het online registratiefomulier.