Crosstalks

16/12/2015 - Redelijk Eigenzinnig: Debat Module Klimaat en duurzaamheid

Info

Date: 
16 Dec 2015
Place: 

Rits Café, Antoine Dansaertstraat 70 , 1000 Brussels

Het klimaatvraagstuk wordt wellicht hét centrale ecologische, economische, sociale en morele vraagstuk van de 21ste eeuw vanwege zijn verregaande impact op andere wereldproblemen. Dit debat focust op de oorzaken en de gevolgen van de opwarming van de aarde, en de maatregelen die genomen moeten worden om erger te voorkomen. Het sluit aan bij de lezing van Prof. Ph. Huybrechts van 10 november 2015.

Programme: 

Debat naar aanleiding van de lezing van Prof. dr. Philippe Huybrechts van 10 november 2015 over 'de oorzaken en de gevolgen van de opwarming van de aarde'. Dit debat valt ook samen met Science Bar, waarin VUB de balans opmaakt van We Are Paris en de VN-klimaatconferentie in Parijs (COP21). Wat is er beslist? Waarom? En wat betekent dat, voor de wereld, Europa en Brussel, maar ook voor ieder van ons?

Programma:

19:00 Science Bar Climate Conference Debate (aula)

Met VUB-professoren Cathy Macharis en Sebastian Oberthür samen met Climate Express vzw en Brussels Parlementslid Jef Van Damme (sp.a)

21:00 Bruxelles Sauvage (cinema)

This unique documentary takes you onto a nighttime adventure of (VUB) foxes, snakes and other unexpected inhabitants of our capital city. We have a chat with Prof. Dr. Nico Koedam, our specialist in Environment, Biodiversity and Ecosystems.

22:00 North of the Sun (cinema)

Two Norwegian youngsters went on a nine month surf trip to a scenic, deserted bay near the pole circle. There they built a cabin out of driftwood and other cast-off materials that washed up on shore, and ate expired food the stores would otherwise have thrown away. Beautiful images and a heartwarming tale of ‘a once in your lifetime’ trip.

All Night long: local music & beer tasting (bar)

Registration

This event is a co-organisation of Stuvo EhB & Rits Café (Erasmushogeschool Brussel), Cinema RITCS (RITCS – EhB) & Vrije Universiteit Brussel

Entrance for the films: €2 (students & VUB/EhB-staff) / €5 (other)

bar & debate: free

 

Bios / Slides

 

Prof. Cathy Macharis is directeur van MOBI (Mobility, Logistics and Automotive Technology Research Centre) en vakgroepvoorzitter van BUTO (Business Technology and Operations) van de VUB. Daarnaast is ze hoogleraar, doceert ze ‘Supply Chain Management’ en ‘Duurzame mobiliteit en logistiek’ en is ze voorzitter van de Brusselse Mobiliteitscommissie (RMC) en van de subcommissie goederenvervoer. Haar onderzoek focust op duurzame logistiek en stedelijke mobiliteit. Zij verzorgt de academische coördinatie van het We Are Paris-initiatief van de VUB.

Jef Van Damme is fractieleider voor sp.a in het Brussels Parlement en gemeenteraadslid in Sint-Jans-Molenbeek, de gemeente waar hij tot 2012 ook schepen was. Thema’s als mobiliteit en openbare ruimte, duurzame stadsontwikkeling en milieu liggen hem nauw aan het hart. In 2009 fietste hij voor de klimaattop naar Kopenhagen (climatebike), dit jaar lift hij mee op een binnenschip naar de klimaattop in Parijs (www.climateboat.org).

Prof. Sebastian Oberthür is professor Environment and Sustainable Development aan het Institute for European Studies (IES) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Als politieke wetenschapper met expertise in internationaal recht focust hij op internationaal en Europees milieu- en klimaatbeleid. Hij volgt de VN-klimaatonderhandelingen op de voet sinds 1990, als academische waarnemer maar ook als regeringsadviseur.

Climate Express vzw speelt een voortrekkersrol in de Europese mobilisatie naar Parijs. Ze trekken mee aan de kar en zijn lid van de coalition Climat (CC21), de Franse coalitie die het hele gebeuren in Parijs tot in de puntjes voorbereidt.